Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Η απεξάρτηση της τάξης από την γραφειοκρατία της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ήταν η προϋπόθεση έστω και για μια μικρή νίκη.




Την 14/5/15, το Σωματείο «Ένωση» των εργαζομένων στην Αλουμίνιον της Ελλάδος πέτυχε να τροποποιήσει την συλλογική σύμβαση εργασίας, που ισχύει από την 1/1/13 έως 31/12/15, επαναφέροντας τις 37,5 ώρες εργασίας στην βάρδια 3Χ8 της ηλεκτρόλυση. Οι 37,5ωρες ίσχυαν για όλη την βάρδια 3Χ8 στην ΑτΕ πριν από την μνημονική διμερή συμφωνία που υπογράφηκε το 2012 περικόπτοντας τις αποδοχές των εργαζομένων πάνω από 20%. Ένα από τα μέτρα που επέβαλε η μνημονική αυτή συμφωνία ήταν η επιβολή των 40ωρων την εβδομάδα στην βάρδια 3Χ8.
Στα μέσα του 2014 έγιναν εκλογές στο σωματείο και μια νέα πλειοψηφία που πάλευε ενάντια στα μνιμονια και στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ανέλαβε την διοίκηση της «Ένωσης». Ο πρώτος στόχος της παρά την δέσμευση που υπήρχε λόγο της μνημονικής διμερούς συλλογικής σύμβασης, που έχει ισχύ μέχρι 31/12/15, ήταν στο ποιο δύσκολο εργασιακό χώρο του εργοστασίου την ηλεκτρόλυση να επαναφέρει στην βάρδια 3Χ8 τις 37,5ωρες εργασίας. 

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 14 λίγο μετά τις ευρωεκλογές, αλλά διακόπηκαν προς το τέλος του 2014 από την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, με αιτία τον εμπαιγμό του Δ.Σ. Η υπερασπιστική γραμμή των 40ωρων «λόγο αρχών», από τον διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού, είχε φτάσει σε σημείο να μας παρουσιάζει ότι το νέο 40ωρο πρόγραμμα που πρότεινε αυτός, ήταν ίδιο με το πρόγραμμα των 37,5ωρων που ζητούσαμε εμείς.
Ταυτόχρονα στους εργασιακούς χώρους είχαν εμφανιστεί υποστηρικτές υπέρ του 40ωρου που πρότεινε η εταιρία. Οι υποστηρικτές αυτοί ήσαν  κύρια εργοδηγοί και υπεύθυνοι και όχι οι απλοί εργάτες της ηλεκτρόλυσης. 

Οι πιέσεις για την επανάληψη των συνομιλιών με τον διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού και την υπογραφή του προτεινόμενου προγράμματος με μερικές μικρές τροποποιήσεις, έφταναν μέχρι τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. από μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. χωρίς όμως να κατατίθενται σαν προτάσεις στις ψηφοφορίες.
Στην νέα χρονιά 2015 όμως μετά τις εκλογές στις 25/1 και την αντιμνιμονιακη έκφραση ενός ολόκληρου λαού, σαν Δ.Σ. αρχίσαμε να γινόμαστε δέκτες μηνυμάτων μιας ποιο διαλλακτικής στάσης στο αίτημα μας.  Έτσι λίγο μετά την απολογιστική συνέλευση του σωματείου, στην οποία η πλειοψηφία του Δ.Σ. έκανε καθαρό στους εργαζόμενους τους λόγους που δεν αποδέχεται το 40ωρο της εταιρίας, αποφασίστηκε να επαναληφτούν οι διαπραγματεύσεις. 

Στην νέα συνάντηση στα μέσα Φεβρουαρίου η εταιρία μας ανακοίνωσε την παροχή ½ μισθού δώρο, σε όλους τους εργαζόμενους, λόγο τον καλών οικονομικών αποτελεσμάτων. Στο αίτημα όμως για τις 37,5ωρες ελάχιστα πράγματα παραχωρούσε. Από 40ωρες είχε υποχώρησε σε ένα πρόγραμμα 39,2ωρων.
Η στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. παρέμενε σταθερή στις 37,5ωρες, έτσι φτάσαμε σύντομα σε ένα νέο οριακό σημείο τις παραμονές του Πάσχα. Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε την μεγάλη εβδομάδα, αποφασίσαμε να προσφύγουμε σε γενική συνέλευση των μελών, με πρόταση την απεργιακή κινητοποίηση εάν δεν έχουμε καμία καλύτερη εξέλιξη στην νέα συνάντηση μετά το Πάσχα. Στην συνάντηση αυτή η διεύθυνση μας πρότεινε την υλοποίηση του προγράμματος 37,5 στην ηλεκτρόλυση αλλά από την 1/11/15.
 
Η νέα συμφωνία παρά το ότι φέρνει πίσω μόνο ένα μικρό μέρος από ότι έχασαν οι εργαζόμενοι της ΑτΕ, με την υπογραφή της μνημονικής σύμβασης, η σημασία αυτής της επαναφοράς έχει δίχτυ βαρύτητας πολύ πέραν του εργασιακού χώρου της ΑτΕ.   
Πρόκειται για μια νίκη που προστίθεται σαν λιθαράκι στις μεγάλες νίκες που αυτό το διάστημα κατοχυρώνει η τάξη σε μια σειρά από αγώνες σε όλη την χώρα (επανα-πρόσληψη καθαριστριών στο υπουργείου οικονομικών, άνοιγμα της ΕΡΤ), κλπ. Είναι νίκες που καταχτήθηκαν από εργάτες που οργάνωσαν την πάλη τους ανεξάρτητα και κόντρα στην θέληση της παλιάς κυβερνητικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.  

Ο συντονισμός της εμπειρίας αυτών των εργατικών οργανώσεων για την καταπολέμηση κάθε συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που εκφυλίζει και πνίγει τους αγώνες της τάξης μας, είναι απόλυτη ανάγκη σήμερα.

Π.Σ.
26/5/15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου