Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Όχι στο κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ



                                                Πρωτοβουλία για
 «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ»
                             Όχι στο κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ
                             «να πάρουμε πίσω την ζωή που μας κλέβουν…»


Η κυβέρνηση βάζει άμεσα σε εφαρμογή την «μεταρρύθμιση» της στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Από την Δευτέρα (17-2-14) το «μαύρο» θα βρίσκεται μπροστά μας όταν θα αρρωστήσουμε και θα χρειαστούμε γιατρό και κοινωνική φροντίδα. Από την Δευτέρα μπαίνει λουκέτο σε όλα τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΠΥ και 8.000 γιατροί και προσωπικό βαίνουν σε διαθεσιμότητα-απόλυση. Το σίγουρο είναι ότι, όταν θα λειτουργήσουν ξανά τα πολυατρεία -άγνωστο πότε- θα είναι πολύ λιγότερα, με έλλειμμα πολλών απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων και 4000 γιατροί θα έχουν προστεθεί στις ατελείωτες ουρές της ανεργίας . 

Η δωρεάν επίσκεψη σε ειδικευμένο γιατρό που έχουμε ανάγκη, η δωρεάν συνταγογράφηση, ο δωρεάν εργαστηριακός έλεγχος, οι δωρεάν φυσιοθεραπείες και τα απαραίτητα ιατρικά υλικά , η δωρεάν φροντίδα των ηλικιωμένων, των εξαρτημένων ατόμων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος. Γύρω από τον χρεοκοπημένο «αγοραστή υγείας» ΕΟΠΥΥ  έχουν ήδη από καιρό τώρα προετοιμαστεί  οι «πωλητές υγείας». Τα μεγάλα super markets υγείας αναλαμβάνουν την υγεία μας. Οι επιχειρήσεις υγείας του μεγάλου κεφαλαίου, είναι έτοιμες να ρουφήξουν  κυριολεκτικά και το αίμα μας και  να εξαργυρώσουν τις ζωές μας με τα κέρδη τους. 

Το ελάχιστο «βασικό πακέτο» ιατρικής φροντίδας για τα 3.000.000 ανασφάλιστους (30%-40% του πληθυσμού της χώρας) που προβλέπει ο νόμος για το ΠΕΔΥ, είναι στάχτη στα μάτια μας. Στην χώρα που, η εργασία ή δεν υπάρχει, ή εκεί που υπάρχει, είναι ισοδύναμο της σκλαβιάς. Στην χώρα  που, οι αυτοκτονίες είναι στην ημερήσια διάταξη, οι άστεγοι πεθαίνουν από το κρύο και οι ουρές των συσσιτίων πολλαπλασιάζονται ατελείωτα, είναι τραγική ειρωνεία να μιλάνε για ιατρική φροντίδα. Εάν αρρωστήσεις και δεν έχεις να πληρώσεις θα οδηγηθείς στην απόγνωση, στο περιθώριο, στην παραίτηση, στην αυτοκτονία, στον θάνατο.

Η ιατρική γενοκτονία που μας επιβάλουν, το κεφάλαιο, η τρόικα και η  κυβέρνηση των υποταχτικών δεν πρέπει να περάσει. Χρειάζεται λαϊκή κινητοποίηση και άμεση δράση. Να ενωθούμε όλοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, φτωχοί, αποκλεισμένοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες, να δημιουργήσουμε παντού ανεξάρτητα κέντρα αγώνα , να προχωρήσουμε σε καταλήψεις και να μην επιτρέψουμε να δημευθούν και να κλείσουν τα κέντρα του   ΕΟΠΥΥ. Είναι ανάγκη να ενώσουμε όλα τα ρυάκια αντίστασης σε ένα μεγάλο ποτάμι, σε ένα μεγάλο κίνημα και να απαιτήσουμε το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου που ζει σε αυτήν την χώρα:  το  δικαίωμα σε ένα «δημόσιο ,δωρεάν και υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας».


Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού υπονομεύει κάθε προσπάθεια του κεφαλαίου να δώσει λύση, με την σύνδεση υγείας και καπιταλιστικού κέρδους. Είναι τέτοιο το μέγεθος της χρεωκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού που καθιστά, όχι απλά ανέφικτη, αλλά αδύνατη οποιαδήποτε σύναψη «νέου κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ εργαζομένων και χρεοκοπημένου  καπιταλιστικού κράτους. Οι προτάσεις «δυνατότητας» μιας «άλλης πολιτικής υγείας» εντός του συστήματος, είναι όχι απλά αυταπάτη ,αλλά τραγική αυταπάτη. Το παλλαϊκό αίτημα για «δημόσια και δωρεάν υγεία» παραμένει πουκάμισο αδειανό, όσο το εργατικό κίνημα δεν βάζει το ερώτημα και δεν απαντάει : «σε ποιο δημόσιο, με πιο κράτος ,με ποιες κοινωνικές δυνάμεις» θα γίνει πράξη το «αίτημα υγείας». 

Στην πρωτοβουλία για «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΏΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ» δεν υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη. Πραγματική λαϊκή υγεία θα έχουμε όχι άμα πάρουμε μέρος από τα κέρδη των καπιταλιστών ,αλλά μόνο αν καταργήσουμε το σύστημα του καπιταλιστικού κέρδους.

Για να ανοίξει μια τέτοια προοπτική χρειάζεται ενότητα, οργάνωση και πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης. Χρειάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου ταξικού μετώπου όλων των εργαζομένων και η συνειδητή οργάνωση μιας γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας τώρα, για να πάρουμε πίσω την ζωή που μας κλέβουν, για να γίνει πραγματικότητα το «αίτημα υγείας» 


http://kentroagona-ergaton.blogspot.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου