τι είναι η πρωτοβουλία ΑΚΑΕ

Στη δίνη της χειρότερης κρίσης στην ιστορία του παγκόσμιου καπιταλισμού, με την χρεοκοπημένη Ελλάδα να γίνεται οδηγός στα μέτρα του κοινωνικού κανιβαλισμού που απαιτεί η διεθνής του κεφαλαίου για όλη την Ευρώπη, για όλον τον κόσμο, τα πάντα αλλάζουν. Το ρεύμα της πρώτης επαναστατικής απάντησης των μαζών στην κρίση, όπως δείχνει το ξεδίπλωμα της αραβικής επανάστασης, καθώς και οι συνεχείς απεργίες και οι λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες στην Ελλάδα, φανερώνουν το βαθμό της απονομιμοποίησης στα μάτια των εργαζομένων κάθε πολιτικού αστικού συστήματος. Από την άλλη, οι κρατούντες απαιτούν με τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να καταστρέψουμε τις ζωές μας, μέσω της άγριας λιτότητας, της διάλυσης της δημόσιας παιδείας και υγείας. Οι αντεργατικοί νόμοι, το αντιασφαλιστικό δεν πρόκειται να τους σώσουν, η μάχη για την εργατική τάξη και τον φτωχό λαό είναι μπροστά μας.

Έτσι...

Καλούμε τα σωματεία,  τις συλλογικότητες, τους αγωνιστές που δεν ανέχονται πλέον να χάνουν διαρκώς οι αγώνες, και έχουν καταλάβει οτι κύριοι υπεύθυνοι για αυτό είναι οι  ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που εκπροσωπούν τον χρεοκοπημένο, κυβερνητικό εργοδοτικό, συνδικαλισμό.

Καλούμε τις εργατικές ομάδες,  τους ανέργους  που νιώθουν την ανάγκη του συντονισμού και της ενότητας των αγώνων και μέσα από τη δημιουργία μιας πανελλαδικής ταξικής- επαναστατικής συνομοσπονδίας, ενός πραγματικού κέντρου αγώνα πολύμορφων δράσεων της εργατικής τάξης.

Καλούμε όλους αυτούς που έχουν καταλάβει ότι οι αυτοοργανωμένοι, συλλογικοί αγώνες έχουν την ελπίδα και την δυνατότητα να αποτελέσουν έναν άλλο πόλο μάχης για το προλεταριάτο, κόντρα στους ξεπουλημένους γραφειοκράτες και το κράτος των αφεντικών.

Απέναντι στον κατακερματισμό της εργατικής τάξης και τις στενά «συνδικαλιστικές» λογικές να αντιτάξουμε την ελπίδα και την προοπτική  της από τα κατω ταξικής ενότητας  με αμεσοδημοκρατικες  διαδικασίες, όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα αποφασίζουν για το περιεχόμενο και τις μορφές των αγώνων τους. Αποφασιστικής σημασίας είναι η συμμετοχή των μεταναστών εργατών, που πρέπει να μας βρουν στο πλευρό τους στην προσπάθειά τους να σπάσουν το φόβο  για να οργανωθούν και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους μαζί με τους υπόλοιπους εργάτες.

Σήμερα μας φορτώνουν τα βάρη της κρίσης τους στο όνομα της «πατρίδας», όπως και στο πρόσφατο παρελθόν μας ρουφούσαν το αίμα στο όνομα της εθνικής ανάπτυξης. Για μας είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια «εθνική» λύση απέναντι σ’ αυτήν την παγκόσμια λαίλαπα. Ο διεθνισμός δεν είναι ένα αφηρημένο καθήκον αλληλεγγύης για τους προλετάριους, αλλά η στοχευμένη πάλη για μια διεθνή απάντηση της εργατικής τάξης στην καπιταλιστική παρακμή που οδηγεί σε αφανισμό τον πλανήτη. Οι αστοί έχουν αποδείξει την ανικανότητα και την χρεοκοπία τους, σκορπίζοντας την βαρβαρότητα. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ φανερό πως το σύνθημα για Γενική Απεργία είναι ανάπηρο, αν δεν υλοποιείται από ένα εργατικό κέντρο έξω και σε ρήξη με την πολιτική των ταξικών προδοτών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η αναγκαιότητα θέτει ενώπιόν μας την απαίτηση για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, που δεν μπορεί παρά να ‘ναι το καθήκον της οργάνωσης μιας μαζικής εξέγερσης.

Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη το πάθος και την γνώση να λειτουργήσουμε την παραγωγή προς όφελος όλης της κοινωνίας και όχι του ατομικού κέρδους. Το ζήτημα είναι ποιος θα λύσει αυτή την κρίση και προς όφελος ποιανού. Να φτιάξουμε επαναστατικά όργανα που θα βάζουν στο σήμερα το ζήτημα της εξουσίας της εργατικής τάξης ενάντια στην κυριαρχία της αστικής τάξης.   Λαϊκές συνελεύσεις, σωματεία βάσης, εργατικές επιτροπές, εργατικά συμβούλια, που θα συντονίζονται μεταξύ τους με αντιπροσώπους αιρετούς και ανακλητούς. Μια αντι-εξουσία κόντρα στην κυρίαρχη, που θα παλεύει και θα αγωνίζεται για να  καταργήσει κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης για μια κοινωνία επιτέλους ελεύθερη από τα δεσμά του καπιταλιστικού κράτους και του κεφαλαίου.


• ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕ ΠΕΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
• ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
• ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ.
• ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ –ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Ενιαίο Μέτωπο των Εργατών και οργάνωση της πάλης για την εξουσία
των εργατικών συμβουλίων για:
•  ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ. ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
• ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.
• ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΤΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
• ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ – ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ-ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ.