Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

εκδήλωση – συζήτηση της πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών


Επιτυχημένη η εκδήλωση – συζήτηση της πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών με θέμα την Βιομηχανική Μεταλλευτική


Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 02/09/2012,  η προγραμματισμένη εκδήλωση – συζήτηση της πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών (ΑΚΑΕ) στην Μαγνησία που αφορούσε το ζήτημα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και την προσπάθεια των εργαζομένων εκεί να περάσει το εργοστάσιο από τα χέρια των καπιταλιστών στα χέρια τους.

Όπως είναι ήδη γνωστό η Βιομηχανική Μεταλλευτική, θυγατρική εταιρία της Φίλκεραμ Τζόνσον, έχει μείνει ακέφαλη, όσον αφορά την προηγούμενη διεύθυνσή της που ασκούσε το Δ.Σ. των κεφαλαιούχων ιδιοκτητών, εδώ και 15 μήνες περίπου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουνε μια ηρωική προσπάθεια οι ίδιοι οι εργαζόμενοί της να την επαναλειτουργήσουνε με κεντρικό σύνθημα ‘’Δεν μπορείτε εσείς ; Μπορούμε εμείς ! ‘’. 

Η εκδήλωση είχε αρκετά καλή συμμετοχή κόσμου, με την παρουσία αρκετών αγωνιστών, εργαζόμενων και νέων που καθώς δεν βλέπουνε το μέλλον τους σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία έδωσαν πνοή στην συζήτηση. Πολλοί είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται να συζητήσουνε λύσεις που σπάνε τα όρια της γραφειοκρατικής εργατοπατερικής οκνηρίας στα εργασιακά ζητήματά τους στο σήμερα αλλά και να θέσουνε προβληματισμούς για το άμεσο μέλλον.

   Την συζήτηση άνοιξε το μέλος της πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών σ. Γιάννης Χατζηγιάννης. ο οποίος, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στο ζήτημα της παρούσας καπιταλιστικής κρίσης , στον χαραχτήρα της και τα γνωρίσματά της, στην ανάγκη του ενιαίου μετώπου των εργατών ως σημαντικότατο όπλο υπεράσπισης των συμφερόντων ολόκληρης της εργατικής τάξης καθώς και τον χαραχτήρα των ίδιων των εργατικών αγώνων. Επίσης αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην ανάγκη να ξεκινήσει η πρωτοβουλία για το Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών μακριά και πολύ έξω από τα πλαίσια της νομιμότητας των εργατικών ‘’ αγώνων ‘’ που διοργανώνουνε οι επίσημοι συνδικαλιστικοί φορείς ενώ τέλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του κράτους και του του αγώνα για την κατάληψη της εξουσίας από τους εργάτες και πως αυτή συνδέεται άμεσα με οποιαδήποτε εργατική διεκδίκηση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

   Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του σωματείου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, Μάκης Αναγώστου ο οποίος εκτενώς ανέλυσε το ιστορικό της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής μέχρι το κλείσιμο από τους πρώην ιδιοκτήτες αλλά κυρίως από την μέρα που οι εργαζόμενοι λάβανε την απόφαση να πάρουνε τα ηνία της επιχείρησης στα χέρια τους. Αναλύθηκε το πρόγραμμα έτσι όπως έχει συζητηθεί και αποφασιστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, μέσω των συνελεύσεών τους, με λεπτομέρειες έτσι ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό από όλους τους παρευρισκόμενους. Επίσης, οι ίδιοι βλέπουν την κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος καθώς η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έχει αποδυναμώσει οποιαδήποτε αντίσταση των εργατών στη παρούσα κατάσταση. Οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ ότι θέλουν και μπορούν να διαχειριστούν όλες τις σοβαρές αποφάσεις χωρίς άνωθεν εντολές και παρεμβάσεις για αυτό καλούν να περάσουν οι διαδικασίες μέσα στα συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, στη βάση των εργαζομένων ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενότητα όλων των εργατών σε πανελλαδική κλίμακα καθώς μόνο έτσι μπορεί και ο δικός τους αγώνας να κερδηθεί. Το σωματείο της ΒΙΟ.ΜΕ έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στην διαδήλωση της ΔΕΘ συμμετέχοντας στην ανεξάρτητη συγκέντρωση και διαδήλωση που θα γίνει στην Καμάρα της Θεσ/νίκης. Τέλος, έκανε έκκληση σε όλους τους συμμετέχοντες να στηρίξουν τον αγώνα των εργατών οικονομικά αλλά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο καθώς η πενιχρή οικονομική βοήθεια που δινόταν από τον ΟΑΕΔ διακόπτεται τέλος Σεπτέμβρη. 

Την κουβέντα συντόνισε ο σ. Δημήτρης Παπάς, γραμματέας του σωματείου στη ΒΕΜΕΚΕΠ και μέλος της πρωτοβουλίας ΑΚΑΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες κινητοποίησης των εργαζομένων και στην τοποθέτησή του επέμεινε στο ζήτημα της κατάληψης της εξουσίας από την εργατική τάξη, σαν το μόνο δρόμο για να μπορέσουν οι εργάτες να κρατήσουν το εργοστάσιο στα χέρια τους. 

Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών ήταν η σημασία της πολιτικής διαδήλωσης στη ΔΕΘ. Οι εργάτες της Βιο.Με. θα βρεθούν στην ανεξάρτητη συγκέντρωση και διαδήλωση που καλείται στην Καμάρα στις 18:30, ενάντια και μακριά από τις ξεπουλημένες ηγεσίες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Εκεί θα βρεθούν και η πρωτοβουλία ΑΚΑΕ, το ΕΕΚ και άλλες πολιτικές κι εργατικές συλλογικότητες, 

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις φίλων και συναγωνιστών που παρακολούθησαν την εκδήλωση σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί τόσο το εγχείρημα των εργαζομένων αλλά και να αναλυθεί το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο όλοι, εργαζόμενοι, άνεργοι πρέπει να αγωνιστούν.  

Έγινε ξεκάθαρη η αναγκαιότητα για την συγκρότηση του Ανεξάρτητου Κέντρου Αγώνα Εργατών ως η μόνη λύση να αντιπαλέψει όλος ο λαός τα μέτρα καταστροφής και εξαθλίωσης που συνεχίζει να τους επιβάλλει η άρχουσα τάξη της χώρας σε συνεργασία με τους επικεφαλείς του κεφαλαίου στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.

Τέλος, η παρακίνηση του πρόεδρου του σωματείου να δημιουργηθεί πρωτοβουλία αλληλεγγύης και στο Βόλο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα του αγώνα των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ., είχε απήχηση και η πρωτοβουλία ΑΚΑΕ ανέλαβε να τρέξει το ανάλογο κάλεσμα που έκλεισε για την Πέμπτη 13/9 στις 7μμ στον ίδιο χώρο, τον Χώρο Κινημάτων-Στέκι Μεταναστών, Ιωλκού 33,Βόλος που φιλοξένησε την εκδήλωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου