Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στην Συνέλευση της ΕΘΕΛ

Η Πρωτοβουλία για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών βρέθηκε την Δευτέρα 3/10 στο Αμαξοστάσιο Πειραιά της ΕΘΕΛ, παρεμβαίνοντας στην συνέλευση των εργαζομένων με προκήρυξη «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ».

Η συνέλευση ήταν εξ αρχής επεισοδιακή. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ προσπάθησαν να την διαλύσουν βάζοντας τραπεζάκι στην είσοδο για συλλογή υπογραφών των παρευρισκομένων και θέτοντας θέμα απαρτίας. Για τον ΠΑΣΟΚο πρόεδρο του σωματείου Λιαγούρη οι 685 και πλέον εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στον χώρο για να αποφασίσουν την συνέχιση των κινητοποιήσεων έπρεπε να πάνε σπίτι τους χωρίς συνέλευση, γιατί αυτό θα ήταν ενάντια στο… καταστατικό και στις δημοκρατικές διαδικασίες, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση αντιμετωπίστηκαν από τους γραφειοκράτες ως εργαλεία ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Πάνω από μισή ώρα ο Λιαγούρης κράταγε το μικρόφωνο λέγοντας πως δεν υπάρχει συνέλευση την στιγμή που οι εκατοντάδες εργάτες από κάτω ούρλιαζαν εξοργισμένοι. Τελικά ο Λιαγούρης παρακάμφθηκε, ορίστηκε από κάτω πρόεδρος της συνέλευσης και η διαδικασία προχώρησε κανονικά, για να διακοπεί λίγο αργότερα εξαιτίας του εκπροσώπου της ΔΑΚΕ Κομίνη ο οποίος δήλωσε ότι αποχωρεί για να μη νομιμοποιήσει μια «μη νομότυπη» διαδικασία. Ο Κομίνης άλλαξε γνώμη και παρέμεινε στο χώρο όταν περικυκλώθηκε από δεκάδες εργαζόμενους κι απειλήθηκε η σωματική του ακεραιότητα… Τελευταία απόπειρα για απαξίωση της συνέλευσης έγινε στο τέλος με την συγκέντρωση των προτάσεων, όταν για άλλη μια φορά ο Λιαγούρης επανήλθε λέγοντας από μικροφώνου πως αυτή η συνέλευση δεν μπορεί να αποφασίσει τίποτα και οι αποφάσεις θα παρθούν την επόμενη μέρα πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΔΣ, κάτι που ξεσήκωσε νέο γύρο αγανακτισμένων διαμαρτυριών από τους εργαζόμενους που ακύρωσαν την νέα άθλια απόπειρα του προέδρου.

Από την εξέλιξη της διαδικασίας αλλά κι από τις τελικές αποφάσεις έγιναν εμφανή δύο πράγματα:

Αφενός η τεράστια συσσωρευμένη οργή κι απαξίωση του ρόλου της γραφειοκρατίας από την βάση των εργαζομένων που δείχνουν ότι κατανοούν έστω και ενστικτώδικα την ανάγκη αποτίναξης του ζυγού των ξεπουλημένων επαγγελματιών συνδικαλιστών, παρακάμπτοντας κι ακυρώνοντας στην πράξη τις μεθοδεύσεις τους να βάλουν ταφόπλακα στους αγώνες.

Αφετέρου εκφράστηκαν, κυρίως μέσα από τις αποφάσεις, τα αποτελέσματα της αναίσχυντης δράσης των γραφειοκρατών, που με συνέπεια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο προσπαθούν να κουράσουν και να απογοητεύσουν τους εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις από πέρσι τον χειμώνα (επί εποχής του επίσης ΠΑΣΟΚου Κουλουμπαρίτση) χωρίς κανένα αποτέλεσμα, εξαιτίας της στρατηγικής αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων από τις πλειοψηφικές δυνάμεις του ΔΣ με επαναλαμβανόμενες αποσπασματικές στάσεις εργασίας κι απεργίες-«τουφεκιές». Τώρα, που διαμέσου των εφεδρειών η ανεργία και οι απολύσεις έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα της ΕΘΕΛ και όλων των ΜΜΜ, οι γραφειοκράτες προσπαθούν πάλι να σαλπίσουν υποχώρηση αντί να κηρύσσουν τον πόλεμο μέχρι τέλους.

Η απόφαση που τελικά πάρθηκε από την συνέλευση, ήταν απλά η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα την Τετάρτη 5/10. Αξιοσημείωτο πως η αρχική πρόταση της ΔΑΣ (ΚΚΕ) δεν προέβλεπε αντί για 24ωρη απεργία, επιλεκτική στάση εργασίας έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που ήθελε να κατέβει στην μεγαλειώδη απεργιακή πορεία της Τετάρτης. Η ΔΑΣ «διόρθωσε» την πρόταση της πολύ αργότερα, όταν είδε ότι το γενικό κλίμα της συνέλευσης έτεινε προς τα εκεί.

Ωστόσο ακούστηκαν και προτάσεις που κινήθηκαν στη σωστή κατεύθυνση, βάζοντας το ζήτημα της ενότητας από τα κάτω, για όλες τις συγκοινωνίες, με μια κοινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΣΕΦ. Μια τέτοια πρόταση, αν και καταψηφίστηκε, είναι ικανή να αξιοποιήσει και να προωθήσει περαιτέρω την εμπειρία του τελευταίου διαστήματος, όταν οι συνεχείς κινητοποιήσεις όλων των ΜΜΜ ταυτόχρονα πήραν τον χαρακτήρα μιας άτυπης γενικής απεργίας επιβάλλοντας σε όλη την χώρα την ακινησία. Μια εμπειρία που αφήνει παρακαταθήκες για το μέλλον.

Έχει γίνει τώρα περισσότερο σαφές από ποτέ πως οι εργαζόμενοι όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορούν να απελευθερωθούν από την εξωνημένη γραφειοκρατία. Είναι ανάγκη να συντονιστούν σε ένα ενιαίο ταξικό μέτωπο πάλης για την οργάνωση της γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας, μέσα από επιτροπές δράσης και κέντρα αγώνα, για την ανατροπή της κυβέρνησης και του χρεοκοπημένου συστήματος τους που επιβάλλει την φτώχεια, την μαζική και μόνιμη ανεργία, την εξαθλίωση. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητος ο συντονισμός ανάμεσα στους εργαζόμενους όλων των ΜΜΜ, αλλά και ευρύτερα.

Η Πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση κινείται, παλεύοντας να χτίσει ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, ένα όργανο μάχης όλων των εργαζόμενων κι ανέργων.

=======================

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Η επιχείρηση απόλυσης τουλάχιστον 40.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα είναι αιτία ενός γενικευμένου κοινωνικού πολέμου μεγάλης έντασης σε όλη τη χώρα.
Στον αγώνα ενάντια στις μαζικές απολύσεις και την ανεργία, ενάντια στην καταστροφή των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και τη διάλυση όλων των υπολειμμάτων κοινωνικών παροχών στην Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλιση και την εργασία, δεν είμαστε μόνοι μας.
Ο κοινωνικός αναβρασμός κι η λαϊκή οργή ενάντια στους «ληστές με τα χαράτσια», η διάθεση γενικευμένης σύγκρουσης με όσους μας στέλνουν το λογαριασμό της κρίσης του συστήματός τους, είναι μία σταγόνα μόνο στον ωκεανό της εργατικής αγανάκτησης που ετοιμάζεται να ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη.
Είναι οι τρομοκρατημένοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου κεφαλαίου αυτοί που θέλουν να ζήσουμε εφ όρου ζωής στην ανεργία  την φτώχεια.  Δεν θα τους περάσει!  Μαζί με τη νεολαία που εξεγείρεται στα σχολεία και τις σχολές αντιδρώντας στην κατάρρευση  της Παιδείας και όλο το εργατικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να φωνάξουν: Κάτω  τα μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού και οι εμπνευστές τους!  
Η πρωτοβουλία για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα των εργατών καλεί σε κοινή ταξική δράση για την ανατροπή της Κυβέρνησης των αφεντικών.  Όλα τα στρώματα της εργατικής τάξης μαζί και οι εργάτες των συγκοινωνιών πρέπει να μπουν στον αγώνα  και  να παλέψουν με επαναστατικά μέσα: με καταλήψεις υπουργείων και δημόσιων κτηρίων, με απεργιακές επιτροπές δράσης στις υπηρεσίες και τα εργοστάσια, με κοινές επιτροπές δράσης εργαζομένων και  ανέργων. Μόνο ένας ανεξάρτητος από την ξεπουλημένη γραφειοκρατία συντονισμός των εργαζομένων είναι ικανός να δώσει μια τέτοια ιστορική μάχη που έχει αρχίσει.
Καθώς ο παγκόσμιος καπιταλισμός βουλιάζει σε μια ύφεση πολύ χειρότερη από αυτήν των προηγούμενων χρόνων, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Τίποτα δε μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή για το λαό όσο μένουμε μέσα σ αυτό το σύστημα. Μόνο η πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης από όλα τα σενάρια μιας «ελεγχόμενης» και στην πραγματικότητα  ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας εντός των πλαισίων του χρεοκοπημένου καπιταλισμού,  είναι ικανή να δικαιώσει τους στόχους και τα αιτήματα των εργαζομένων για δουλειά κι όχι δουλεία.  Η οργάνωση μιας ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είναι το καθήκον που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την επαναστατημένη Μέση Ανατολή και όλο τον κόσμο.
Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη κάθε δισταγμό. Είναι η ώρα της ενότητας και της μάχης. Ο αγώνας των εργαζόμενων στις μεταφορές πρέπει να στηριχτεί από όλους τους εργαζόμενους. Η νίκη των απεργών στις μεταφορές θα είναι νίκη όλων των εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
ü      Νίκη στον αγώνα των απεργών στις μεταφορές
ü      Όχι στην εφεδρεία – Όχι στις απολύσεις
ü      Κοινός Αγώνας όλων των εργαζομένων, μαζί με τους εργάτες των μεταφορών. 
ΕΡΓΑΤΙΚΗ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΗ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ  ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!
Πρωτοβουλία για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου