Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Συνεχίζουμε!

          Τελικά ο κύκλος των τριγμών στο κυβερνητικό στρατόπεδο που έφερε η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ  -κυρίως η αντιπαράθεση για το ‘μαύρο’ στις κρατικές συχνότητες- δεν έφτασε να αποτρέψει την απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ, να ακυρώσει μια απόφαση που εξάλλου ήταν σε γνώση και των τριών κομμάτων που αποτελούσαν την κυβέρνηση.

Εξαρχής δεν θα μπορούσαν άλλωστε. Γιατί προφανώς οι τριγμοί δεν δημιουργήθηκαν επειδή οι τρεις πρώην συγκυβερνώντες έγιναν ευαίσθητοι για τον κάθε απολυμένο… που ακριβώς η πολιτική που εφαρμόζουν πετάει στο δρόμο. Αλλά ήταν γέννημα των κραδασμών που επέφερε στο πολιτικό σκηνικό ο αγώνας των  εργαζομένων της ΕΡΤ μαζί με το πλατύ κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε, άλλη μια απόδειξη της κοινωνικής απονομιμοποίησης της πολιτικής τους, ήταν ακριβώς η προσπάθεια για την απορρόφηση αυτών των κραδασμών. Με κύριο μέλημα την αδιατάρακτη συνέχιση του ‘κυβερνητικού έργου’, της ‘προσπάθειας που έκανε όλα αυτά τα χρόνια η χώρα’. Για τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, των μέτρων που θέλουν να φέρουν και έχουν εξαγγείλει, όπως τα κλεισίματα και άλλων οργανισμών του δημοσίου, οι απολύσεις, τα κλεισίματα νοσοκομείων, οι συγχωνεύσεις σχολείων, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περικοπές συντάξεων. Αλλά όλο αυτό το παζάρι είχε σκοπό και τη συνέχεια του αστικού πολιτικού συστήματος, με τη ΔΗΜΑΡ εκτός κυβέρνησης, στον ‘πάγκο’, να παίζει σαν η ‘ανυποχώρητη στις θέσεις της’ εφεδρεία για ενδεχόμενες επόμενες φάσεις κυβερνητικών  μεταλλάξεων, και το ΠΑΣΟΚ, αναβαθμισμένο κυβερνητικά, αυτό και οι άνθρωποι του που ‘ξέρουν τη δουλειά’ πλήρως αξιοποιήσιμοι για την καταιγίδα μέτρων που έρχεται.

            Πολλοί, μεταξύ τους και αγωνιστές της ΕΡΤ, είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στα δικαστήρια, στο ΣΤΕ, στη δικαιοσύνη. Η απόφαση του ΣΤΕ έπαιξε το ρόλο του πυροσβέστη στις αγωνιστικές διαθέσεις, ‘απαντώντας’ στα ζητήματα δημοκρατίας και αντισυνταγματικότητας γύρω από το μαύρο στις οθόνες, νομιμοποιώντας την ουσία των κυβερνητικών αποφάσεων, τις απολύσεις και το κλείσιμο. Έπαιξε ταυτόχρονα το ρόλο του ντίλερ στο τραπέζι των πολιτικών παζαριών των τριών, πραγματικός καθρέφτης της κυβερνητικής κρίσης και της πολιτικής αποσταθεροποίησης, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της δικαιοσύνης σαν μέρος του συστήματος.

            Ο αγώνας της ΕΡΤ πρέπει να συνεχιστεί! Το κίνημα δεν πρέπει να υποχωρήσει στις  απειλές που τα κυβερνητικά κέντρα ανοικτά εξαπολύουν. Δεν μασάμε στις ‘εκκλήσεις’ για εκκένωση του ΥΠ.ΟΙΚ., περιφρουρούμε το κτίριο της ΕΡΤ από την επίθεση των ΜΑΤ που ετοιμάζουν. Στηρίζουμε την κατάληψη της ΕΡΤ. Τώρα είναι η ώρα που ο αγώνας πρέπει να πλατύνει, να δυναμώσει, να δώσει το έναυσμα της αντιπαράθεσης και με τη νέα κυβέρνηση. Δυνάμωμα από τα μέσα, κόντρα στις διαθέσεις εκτόνωσης των γραφειοκρατικών ηγεσιών της ΕΡΤ και τις φωνές διαλόγου με το ‘υπουργείο Προπαγάνδας’. Από τα έξω, για να αποτελέσει πραγματικό κέντρο αγώνα ενάντια στις απολύσεις και τα κλεισίματα οργανισμών του δημοσίου τομέα, κέντρο αγώνα, κέντρο συντονισμού του μαχόμενου εργατόκοσμου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αυτό που απαιτείται είναι η άμεση πάλη για την οργάνωση από τα κάτω, με μαχητικά σωματεία, απεργιακές επιτροπές και Κέντρα αγώνα, συνελεύσεις γειτονιών και κάθε μορφής αυτο-οργάνωσης, οργάνωσης της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης. Είναι ο μόνος δρόμος για να τσακίσουμε την κυβέρνηση και την Τρόικα, για να παλέψουμε για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και την εργατική εξουσία.

 

Πρωτοβουλία για ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα εργατών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου