Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Εισήγηση στην Συνέλευση ΑΚΑΕ Αττικής, του Ν. Πελεκούδα για το ζήτημα της ανεργίας




ΑΞΟΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ.

1)      Η πολιτική φυσιογνωμία της προσπάθειας.

Α) Ανεξαρτησία από το κράτος, τις κυβερνήσεις του, το κεφάλαιο και τα αφεντικά, τον αστικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Το ζήτημα της ανεξαρτησίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία, στο φόντο της εκφρασμένης από το ΣΥΡΙΖΑ ένταξης των ανέργων σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Β) Πεδίο κοινής πάλης σε ανώτερη βάση θεωρούμε την γενική πολιτική απεργία διαρκείας. Σπάει τα συντεχνιακά και κλαδικά συμφέροντα, εντάσσει τους άνεργους στο πλευρό των εργαζόμενων, προετοιμάζει την εξεγερτική τους έκφραση.

Γ) Η ανατροπή της κυβέρνησης και η πάλη για τη διαγραφή του χρέους. Για την οργάνωση της κοινωνίας με τους φορείς της εργατικής αυτοοργάνωσης και αυτοκυβέρνησης, που εμείς το προσεγγίζουμε με την εργατική εξουσία. Εθνικοποίηση όλων των βασικών τομέων παραγωγής, καθώς και των τραπεζών, με εργατικό έλεγχο χωρίς αποζημίωση.

Δ) Διεθνιστική δράση, απόκρουσης του ρατσισμού και του φασισμού σε όποια μορφή έκφρασής του.


2)       Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και ανέργων και η στάση μας.

Θέτουμε διεκδικήσεις που ενοποιούν σε υλική αντικειμενική βάση εργαζόμενους  και ανέργους. Αποδεικνύουμε έμπρακτα πως είναι δύο τμήματα της εργατικής τάξης, με κοινά συμφέροντα. Μείωση του χρόνου εργασίας και καταμερισμός του με κοινωνικούς όρους για να υπάρχει δουλειά για όλους. Καμιά φορολόγηση για όποιον ζει από τη δουλειά του, δωρεάν όλοι οι όροι ζωής (παιδεία, υγεία, στέγαση, μετακίνηση) με εργατικό έλεγχο. Ταυτόχρονα είμαστε μέσα στους αγώνες των ανέργων με τις διεκδικήσεις τους, παλεύοντας να σπάμε τους μεταξύ τους διαχωρισμούς.

Ιδιαίτερα στο ζήτημα των εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και δημιουργίας κοινωνικών συνεταιρισμών ανέργων πρέπει να είμαστε σαφείς. Δεν θεωρούμε λύση τη δημιουργία τέτοιων εγχειρημάτων, δεν τις προτάσσουμε, επιλέγουμε τον πολιτικό αγώνα, δεν θεωρούμε πως είναι λύση η μικρή επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα τώρα που η ίδια η Ευρωπαϊκή ένωση υποδέχεται και ενορχηστρώνει τέτοιες προσπάθειες.

Ταυτόχρονα όμως υπερασπίζουμε την προσπάθεια τμημάτων της τάξης να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους. Με κριτήριο όμως, την οικονομική ανεξαρτησία από το κράτος, την Ε.Ε., την αστική φιλανθρωπία και τα διάφορα ιδρύματα που χρηματοδοτούν τέτοια εγχειρήματα. Που δεν αναπαράγουν την εργατική εκμετάλλευση εντός τους.

Γενικά το ζήτημα της πολιτικής φυσιογνωμίας της παρέμβασής μας και των διεκδικήσεων, έχει μεγάλη σημασία. Στο ζήτημα, πέρα από την παρέμβαση των διάφορων αστικών θεσμών, των Δήμων και της Εκκλησίας, από πολιτική άποψη έχει οργανώσει το δικό του Δίκτυο Αλληλεγγύης ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις 1 Νοέμβρη το ΠΑΜΕ οργανώνει το δικό του πανελλαδικό συλλαλητήριο ανέργων, στην Αθήνα. Άρα αυτή η ενότητα είναι η πλέον κρίσιμη.

3)       Πως διαμορφώνουμε τα βήματά μας; Που απευθυνόμαστε; Με ποιο περιεχόμενο δράσης;

Α) Με δεδομένη την πληθώρα παροχής φαγητού σε ανέργους, συλλογικών κουζινών και άλλων πλευρών της αλληλεγγύης που οι ήδη υπάρχουν, καθώς και με τα πολιτικά αποτελέσματα που παράγουν, χωρίς μια συλλογική πολιτική πράξη των ίδιων των ανέργων, θα πρέπει να πούμε καθαρά πως δεν έχουμε το μαγικό ραβδάκι των λύσεων, δεν παρέχουμε ασπιρίνες για βαριές ασθένειες. Δίνουμε τη μάχη για να αποκτήσει ο άνεργος πρόσωπο, φωνή και αξιοπρέπεια , που με προλεταριακούς όρους μπορεί να είναι μόνο συλλογική, αγωνιστικά έμπρακτη, πολιτική με την έννοια της ανατροπής των κυβερνήσεων. Με την παρέμβασή μας να δείξουμε, πως ο χρόνος του εργαζόμενου και του άνεργου, είναι σημαντικός, και πως μπορούμε να αποδεικνύουμε πως γίνεται να έχουμε τη ζωή που θέλουμε, εντάσσοντας στην πολιτική πάλη, και την πλευρά της πολιτισμικής δημιουργίας, της αυτενέργειας των εργαζομένων και των ανέργων. Η οργάνωση γενικότερων δραστηριοτήτων από και για ανέργους, από και για εργαζόμενους, θα δίνει άλλο νόημα στο χρόνο και τη ζωή μας, θα αποδεικνύει πως μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε για να έχουμε την κοινωνία στα χέρια μας.

Β) Η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, απευθύνεται στις υπαρκτές Πρωτοβουλίες Ανέργων, σε λαϊκές συνελεύσεις. Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε συνελεύσεις εργαζομένων και ανέργων με βάση αυτή τη λογική που αναφέρθηκε, στις περιοχές που κρίνουμε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ανοίξει με καλύτερους όρους. Προχωρούμε σε επαφές οπωσδήποτε σε πρώτη φάση με τις πρωτοβουλίες των ανέργων, με εργατικές λέσχες που κρίνουμε ότι θα είναι πιο εύκολη η συζήτηση σε πρώτη βάση όπως και σε συνελεύσεις γειτονιών. Επιδιώκουμε προς το τέλος Οκτωβρίου να έχουμε μια παναθηναϊκή σύσκεψη με το ζήτημα αυτό.

Στις περισσότερες  περιοχές που δεν έχουμε εργαλεία παρέμβασης τέτοιου είδους, παρεμβαίνει η Πρωτοβουλία ΑΚΑΕ, όπως και σε εργατικά σωματεία και χώρους, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Γ) Προτείνουμε με αυτό το πολιτικό περιεχόμενο που παρουσιάζεται εδώ, ή με όποιο καταλήξουμε:

Εβδομαδιαίες παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας ΑΚΑΕ σε γειτονιές της Αθήνας, καλώντας και προετοιμάζοντας πολιτικές και κινηματικές παρεμβάσεις. Για αυτό καλύτερα να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα από κοντά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου