Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Μην σπέρνετε σύγχυση στους εργάτες του Αλουμίνιου. Ανακοίνωση της πρωτοβουλίαςΑΚΑΕ και επιστολή εργάτη, μέλους της.

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχει και ο εργάτης Σ. Παπαδημητρίου, ο οποίος μετά τη σχετική του καταγγελία για την απόφαση του ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ, έστειλε και μια νέα επιστολή που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου της Πρωτοβουλίας.

ΜΗ ΣΠΕΡΝΕΤΕ ΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ
Απόλυτη σύγχυση έχει προκαλέσει η απόφαση του ΔΣ του σωματείου «ΕΝΩΣΗ» στο Αλουμίνιο της Ελλάδος (που κάνει την εργοδοσία να τρίβει τα χέρια της) ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά σωματεία της χώρας που αποφάσισε να μην συμμετάσχει, καταψηφίζοντας σε έκτακτο ΔΣ (29/10/13) την απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ στις 6 Νοέμβρη.
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΕΚΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ (από όπου εκλέγεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς & βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς) αλλά και ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ, καταψήφισαν την απεργία της 6/11/2013 καλώντας τους εργάτες του Αλουμινίου της Ελλάδος, να μην απεργήσουν. Δυο μέλη του ΔΣ απουσίαζαν (ο πρόεδρος του σωματείου «ΕΝΩΣΗ» Σοπασουδάκις και ο πρόεδρος του ΕΚ Λιβαδειάς Σταθας).
Η παράταξη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ, η οποία υπερψήφισε την απεργία, έχει ήδη διασπαστεί από την άνοιξη, όταν το νυν μέλος του ΔΣ, παρά τα συμφωνηθέντα στην παράταξη, «ανεξαρτητοποιήθηκε» από την ίδια του τη παράταξη κι έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές του ΕΚ Λιβαδειάς και της ΓΣΕΕ με την παράταξη του νυν προέδρου του ΕΚΛ.
Η διαδικασία της αποσύνθεσης των παρατάξεων που συγκροτούν το σημερινό ΔΣ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ως αποτέλεσμα της κρίσης, της πολιτικής προσχώρησης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στα μνημόνια αλλά και το τσαλαβούτημα των εξ αριστερών δυνάμεων στα κομβικά ζητήματα της εποχής μας.
Από τη πλειοψηφούσα παράταξη ΕΚΕ, δυο ψήφισαν υπέρ της απεργίας και τρία κατά (απουσίαζε ο πρόεδρος του σωματείου που εκλέγεται από ΕΚΕ). Δυνάμεις που επιχειρούν να αποστοιχηθούν από τη μνημονιακή πολιτική όπως η ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, δυο μέλη της καταψήφισαν την απεργία (απουσίαζε, ο Σταθάς που εκλέγεται από ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ). Η ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ έπεσε θύμα της πολιτικής της (η παράταξη καταψήφισε την απεργία ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΛ οργάνωνε την απεργιακή κινητοποίηση στα διόδια Θηβών αλλά χωρίς το σωματείο από όπου εκλέγεται). Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ, άγνωστο για ποιο λόγο (δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση του ΠΑΜΕ ακόμα), καταψήφισε επίσης την απεργιακή κινητοποίηση. Υπενθυμίζουμε ότι το ΠΑΜΕ είχε αρχικά προτείνει μια 24ωρη στις 23 Οκτώβρη αλλά την ανέβαλλε για μια επίσης 24ωρη της ΓΣΕΕ.
Το σημερινό ΔΣ της «ΕΝΩΣΗΣ», αφού απορρίπτει τη γραμμή της ΓΣΕΕ, οφείλει σε έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου να εξηγήσει σε όλους τους εργάτες του Αλουμινίου τι ακριβώς προτείνει και με ποιες μεθόδους σκοπεύει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργατών.
Επίσης, ποια είναι η θέση του ΕΚΛ για την απόφαση του ΔΣ του σωματείου «ΕΝΩΣΗ»;
Κάθε αναμονή, μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, τα λουκέτα και τις απολύσεις να σπέρνουν το θάνατο σε εκατομμύρια εργαζόμενους, καθώς παρόμοιες αποφάσεις ΔΣ, χωρίς καμιά εξήγηση επιτείνουν τη πολιτική σύγχυση για τα καθήκοντά μας μέσα στη χειρότερη καπιταλιστική κρίση που γνωρίσαμε ποτέ.
Να ξεκαθαρίσουμε τώρα τα πράγματα πριν είναι πολύ αργά.
7/11/2013
πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών

Η επιστολή:
Ενάντια στην σύγχυση!
Με την ανακοίνωση της 4/11/13, κατήγγειλα στην εργατική  τάξη τη πράξη υποκρισίας της πλειοψηφίας του Δ.Σ του σωματείου «ΕΝΩΣΗ» στο Αλουμίνιο της Ελλάδος, που κατάγγελλε την απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ της 6/11 σαν αναποτελεσματική και γι αυτό πήρε απόφαση να μην απεργήσει.
Η υποκριτική αυτή στάση της πολυψήφιας εκδηλώθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση στης 29/10/13 και παρά την απουσία τόσο του πρόεδρου Σουπασουδάκι όσο και του μέλους Σταθά Γιάννη (βουλευτή του Σύριζα και πρόεδρου του ΕΚ Λιβαδειάς).
Η απόφαση πάρθηκε από μια «παρδαλή συμμαχία» αντίθετων απόψεων και προθέσεων που ενέπλεξε μέλη από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ (ΕΚΕ, ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ και ΠΑΜΕ-ΕΣΑΚ) εκτός από τους Ανεξάρτητους.
Το σωματείο αυτό συσπειρώνει την πλειοψηφία των εργαζόμενων που ανήκουν στο ΕΚ Λιβαδειάς. Έχει δε 4 μέλη εκλεγμένα στο Δ.Σ. του ΕΚΛ που προέρχονται από τον χώρο του Αλουμινίου.
Η παρδαλή αυτή συμμαχία μελλών της διοίκησης του σωματείου «ΕΝΩΣΗ» στήθηκε ενάντια όχι μόνο στην απόφαση της ΓΣΕΕ αλλά ακόμα και στο ΕΚ Λιβαδειάς που σε συνεδρίαση του με εισήγηση του προέδρου του Σταθά είχε πάρει από 5μερες νωρίτερα, ομόφωνη απόφαση για την συμμετοχή του στην απεργία της 6/11, οργανώνοντας μαζί με αλλά δυο ΕΚ, της Εύβοιας και της Θήβας το επιτυχημένο άνοιγμα των διοδίων της Θήβας στο όποιο συμμετείχα και εγώ με εκατοντάδες εργάτες και την παρουσία τριών μελών της διοίκησης του ΕΚ Λιβαδειάς: τον πρόεδρο Σταθά Γιάννη, το γραμματέα Καρβούνη Γιώργο και τον αντιπρόεδρο Οικονόμου Τάκη.
7/11/13
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤ,
Εργάτης στο Αλουμίνιο της Ελλάδος και μέλος της
πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών

Η πρώτη καταγγελία είναι εδώ:
και η κινητοποίηση στα διόδια εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου